Az internetkapcsolata megszakadt, kérjük, ellenőrizze az internetkapcsolatát, frissítse az oldalt, és próbálja meg újra a műveletet.
Hiba történt a kérése feldolgozása során, kérjük, frissítse az oldalt, és próbálja meg újra.
tanácsadás

A ketózis (Ketophan) indikációi

A ketoanyagok képződése indikációs teszttel (Ketophan) történő kimutatása egy nagyon egyszerű és könnyű módszer a folyamatban lévő ketózis tesztelésére. Ezek diagnosztikai csíkok (papír), amelyeket a vizeletbe kell helyezni, és ezzel elszíneződnek. A termék csomagolásán egy színskála található, amely a halvány rózsaszíntől a lila színig érzékeli a ketoanyagok mennyiségét. A ketózis mindig jelen van, amikor kémiai reakció megy végbe, és a papírcsík elszíneződik. Ha elszíneződés nem következik be, akkor valószínű, hogy nincs a teste ketózisban. Azonban ez nem szabály.

 

A ketózisban kétféle anyag képződik, amelyek az úgynevezett ketontestekhez tartoznak. Ezek az acetoacetát és a ß-hidroxi-butirát. E két domináns ketontest aránya minden embernél kissé eltérő, és a leggyakoribb az 1:4 arány. A szervezetben acetoacetát molekulánként négy ß-hidroxi-butirát molekula található. A vizelet tesztcsíkok csak az acetoacetátot képesek kimutatni. A ketontestek tényleges mennyisége a testet alkotó két anyag arányától függ. Ha acetoacetátot képez, a ketózis mindig jelezve lesz, és ezeknek a ketontesteknek a mennyiségétől függően a papír is halvány rózsaszínről lilára változhat. Ha a szervezet egyes egyéneknél nem termel acetoacetátot, és csak ß-hidroxi-butirátot termel, a „ketontest” teszt negatívnak tűnik, még akkor is, ha Ön ketózisban van. Így a negatív teszt nem feltétlenül jelenti a nem működő ketózist vagy táplálkozási hibát.

 

Táplálkozási hiba esetén a ketózis lelassul vagy megszűnik, ami a megengedett étrenden kívül elfogyasztott ételek fajtájától és mennyiségétől függ. Azok a ketontestek, amelyeket a szervezet a ketózis során lebontott a zsírkészletből, továbbra is metabolizálódnak, és a vizeletben jelen vannak, és minimálisan képződnek már kialakult táplálkozási hibával újak, vagy teljesen leáll a termelésük. Az étkezési hiba után még fél napig jelen lehetnek a metabolitok a vizeletben. Emiatt célszerű félnapos időközönként ellenőrző méréseket végezni. Ha a kontroll teszt negatív, javasoljuk a ketózis ismételt előidézését egy 2-3 napos 1. fázisú diétával. A fenti két nap elteltével új vizeletvizsgálattal ellenőrizheti, hogy ismét ketózisban van-e.

Nem találta meg a választ? Írjon nekünk!