Francia fehérje diéta

Borscs leves



Olyan ételt keres, amelyet a proteines diétázása folyamán Ön is és az egész családja is egyidejűleg fogyaszthat? Kóstolja meg a receptünk szerint elkészített borscsot! Ezt a zödség alapú levest fogyaszthatja, a megengedett zöldségfogyasztása keretében, hús nélkül vagy hússal, amikoris ez egy „normális” eledel.

A recept alkalmas az 3. fáziskor

hozzávalók 6-8 adag elkészítésére

  • 750 g sovány marhahús
  • vöröshagyma
  • 300 g zeller
  • 250 g fejes káposzta
  • 200 g répa
  • 200 g petrezselyem
  • 200 g cékla
  • 150 g burgonya
  • 2 kanálnyi paradicsom püré (cukor és keményítő nélküli)
  • 1 kanálnyi hidegen sajtolt napraforgó olaj
  • 3 babérlevél
  • 8 darab szegfűbors
  • 10 darab bors
  • Só, bors
  • 2,5 l víz

az étel elkészítésének menete

Az első lépésként elkészítjük a leves alapjául szolgáló kifőzött levet, amelyben a húst főzzük meg. A lábasba beleöntjük a vizet, majd beletesszük a húst, az egész hámozatlan vöröshagymát, babérlevelet, szegfűborsot, borsot, 100 g zellert, 100 g répát és a 100 g petrezselymet. Ezt mind forrásba hozzuk, majd megsózzuk és lassú tűzön kb. 2 óra hosszan, vagy addig míg a hús meg nem puhul, főzzük.

Amíg elkészül a főzet, elkészítjük a céklát. A céklát megmossuk és az egészet, meghámozás nélkül vízbe tesszük, majd forrásba hozzuk és addig főzzük míg meg nem puhul. A főzés időtartama függ a cékla nagyságától, általában kb. 1 -1,5 óra hosszan.

Míg a megfől a répa, a zellert, répát, pertezselymet és a krumplit egyforma nagyságú kockákra vágjuk és a káposztafejet is csíkokra szeleteljük fel.

A kifőzött lé (húslé) elkészültét követően a húst kivesszük a léből, amelyet leszűrünk. A húst egy meleg helyre tesszük. A céklát hagyjuk kihűlni, majd lehámozzuk és kockákra vágjuk.

A lábasban az olajat elforrósítjuk és beletesszük a kockákra vágott zöldségeket (kivéve a céklát), amelyen megdunsztoljuk, majd hozzáadjuk a paradicsomból készült pürét és ezt az egészet tovább dunsztoljuk. Majd erre öntjük az elkészített húslevet és még addig főzzük tovább, míg a zöldség ropogóssá nem fől (kb. 10 -15 percet). Végezetül hozzáadjuk az elkészített főtt céklát.

Amennyiben ezt az ételt „normális” ételként kívánjuk fogyasztani, akkor egy adagra 2 -3 merőkanálnyi levest és 100 g főtt húst fogyaszthatunk el. Azoknak, kik nem diétáznak a húst beleszeleteljük a levesbe és a tányérba tett leves tetejére egy kanálnyi tejfölt tehetünk.

Ez a leves – hús nélkül – előételként is fogyasztható. Ebben az esetben a leves elfogyasztását követően egy „normális” étel következhet, viszont ez nem lehet szénhidrátot tartalmazó körettel (lásd a diéta  3. fázisára érvényes szénhidrátok táblázatát), de például cukkínis nudlival vagy   tökből készült pürével.

Online kalkulátor

Számítsa ki diétás programját

férfi

Problémás részek

Kérjen tanácsot táplálkozási tanácsadóval

foglalja le ingyenes telefonos konzultáció táplálkozási tanácsadóval