Borscs leves
Olyan ételt keres, amelyet a proteines diétázása folyamán Ön is és az egész családja is egyidejűleg fogyaszthat? Kóstolja meg a receptünk szerint elkészített borscsot! Ezt a zödség alapú levest fogyaszthatja, a megengedett zöldségfogyasztása keretében, hús nélkül vagy hússal, amikoris ez egy „normális” eledel.
A recept alkalmas az 3. fáziskor
hozzávalók 6-8 adag elkészítésére
- 750 g sovány marhahús
- vöröshagyma
- 300 g zeller
- 250 g fejes káposzta
- 200 g répa
- 200 g petrezselyem
- 200 g cékla
- 150 g burgonya
- 2 kanálnyi paradicsom püré (cukor és keményítő nélküli)
- 1 kanálnyi hidegen sajtolt napraforgó olaj
- 3 babérlevél
- 8 darab szegfűbors
- 10 darab bors
- Só, bors
- 2,5 l víz
az étel elkészítésének menete
Az első lépésként elkészítjük a leves alapjául szolgáló kifőzött levet, amelyben a húst főzzük meg. A lábasba beleöntjük a vizet, majd beletesszük a húst, az egész hámozatlan vöröshagymát, babérlevelet, szegfűborsot, borsot, 100 g zellert, 100 g répát és a 100 g petrezselymet. Ezt mind forrásba hozzuk, majd megsózzuk és lassú tűzön kb. 2 óra hosszan, vagy addig míg a hús meg nem puhul, főzzük.
Amíg elkészül a főzet, elkészítjük a céklát. A céklát megmossuk és az egészet, meghámozás nélkül vízbe tesszük, majd forrásba hozzuk és addig főzzük míg meg nem puhul. A főzés időtartama függ a cékla nagyságától, általában kb. 1 -1,5 óra hosszan.
Míg a megfől a répa, a zellert, répát, pertezselymet és a krumplit egyforma nagyságú kockákra vágjuk és a káposztafejet is csíkokra szeleteljük fel.
A kifőzött lé (húslé) elkészültét követően a húst kivesszük a léből, amelyet leszűrünk. A húst egy meleg helyre tesszük. A céklát hagyjuk kihűlni, majd lehámozzuk és kockákra vágjuk.
A lábasban az olajat elforrósítjuk és beletesszük a kockákra vágott zöldségeket (kivéve a céklát), amelyen megdunsztoljuk, majd hozzáadjuk a paradicsomból készült pürét és ezt az egészet tovább dunsztoljuk. Majd erre öntjük az elkészített húslevet és még addig főzzük tovább, míg a zöldség ropogóssá nem fől (kb. 10 -15 percet). Végezetül hozzáadjuk az elkészített főtt céklát.
Amennyiben ezt az ételt „normális” ételként kívánjuk fogyasztani, akkor egy adagra 2 -3 merőkanálnyi levest és 100 g főtt húst fogyaszthatunk el. Azoknak, kik nem diétáznak a húst beleszeleteljük a levesbe és a tányérba tett leves tetejére egy kanálnyi tejfölt tehetünk.
Ez a leves – hús nélkül – előételként is fogyasztható. Ebben az esetben a leves elfogyasztását követően egy „normális” étel következhet, viszont ez nem lehet szénhidrátot tartalmazó körettel (lásd a diéta 3. fázisára érvényes szénhidrátok táblázatát), de például cukkínis nudlival vagy tökből készült pürével.
A legmegfelelőb programot keresem...