Francia keto diéta

A keto diétáról vagy más néven ketogén diétáról...

Mi az a keto diéta?

A keto diéta, más néven ketogén, protein diéta, fehérjediéta, ciklikus ketogén diéta, az orvostudomány által elismert módszer, amely már néhány hét után nagyszerű eredményeket hoz a fogyásban. Felfedezője George L. Blackburn harvardi professzor, aki azt tanulmányozta, mikor égeti el az emberi szervezet a lerakódott zsírt úgy, hogy közben megőrzi az izomszövetet.

A hagyományos fogyókúra során a szervezet 40%-ban az izomszövetet, 60%-ban pedig a zsírraktárakat égeti el. Mivel legfőbb zsírégetők az izmok, a fogyókúrát követően az anyagcsere nem képes megbirkózni ugyanazzal az energiamennyiséggel, mint előtte, és ez a jojó-effektushoz vezethet. Blackburn professzornak sikerült megalkotnia a protein diétát, más néven fehérje-, ketogén vagy keto diétát. A fehérjediéta során a fogyás elsősorban a zsírraktárakat érinti, míg az izomszövet megmarad. A szervezet ilyenkor a ketózisnak nevezett állapotban van.

Protein diéta grafikon

Mi a ketózis?

A ketózis a szervezet természetes biológiai állapota. Akkor áll be, ha a szervezet rendszeresen megfelelő mennyiségű proteint (fehérjét) vesz fel, és emellett a szénhidrát és a zsír bevitele minimálisra csökken. A ketózis alatt a szervezetben ketonanyagok termelődnek, amelyek a zsírszövet lebontásával jönnek létre, és képesek helyettesíteni a szénhidrátokat, melyek az emberi szervezet fő energiaforrásai.

Ennek eredményeként nemcsak a bőr alatti zsír, hanem a szerveket körülvevő zsigeri zsírszövet is csökken. Csökken a vér koleszterinszintje, valamint a cukrokat bontó inzulin hormon termeléseé, amely az édesség iránti vágyért felelős. A ketózist nem kíséri éhség, sóvárgás vagy rossz hangulat.  Éppen ellenkezőleg! Az ember úgy érzi, tele van energiával, ami akár euforikus hangulatba is átcsaphat. A ketózis nagy hatású méregtelenítő is. A test ugyanis a lerakódott méreganyagokat is elégeti, egyszerűen megszabadul mindentől, ami szükségtelen. A szervezet átlagosan 2–3 nap ketodiéta után kerül a ketózis állapotába. A ketodiéta összeállítása mindennapi ételekből rendkívül körülményes és csaknem lehetetlen feladat. Ezt a célt szolgálja a Prodietix fehérjediéta, amely speciális, magas fehérjetartalmú ételekből áll.

Melyek a fehérjetartalmú ételek?

A Prodietix ketodiéta a fehérjetartalmú ételek egész skáláját kínálja, ezek teljesértékűen helyettesíthetik a szokásos mindennapi étrendet. Több tucat sós vagy édes élelmiszer közül lehet választani.

Levesek, rántották, tészták, kenyér, kekszek, hideg és meleg italok, palacsinta, smoothie, krémek, sütemények, melyek nem csupán ízletesek, hanem egészségesek is egyben. Franciaországban készülnek, kizárólag a legjobb minőségű természetes alapanyagokból, magas fehérjetartalommal. Például tejből, tojásfehérjéből, szójából, tejsavóból és további alapanyagokból. Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, melyekre az emberi szervezetnek naponta szüksége van.

A termékek nemcsak Magyarország, hanem más uniós országok törvényeinek is megfelelnek. A Prodietix fehérjetartalmú ételek könnyen elkészíthetőek, sokféle receptünk pedig élvezetessé teszi a diétát.

Hogyan működik a keto diéta?

A Prodietix keto diétának több típusa van. Ezek az úgynevezett diétás programok. Minden egyes program hossza a kortól, a nemtől,  a jelenlegi súlytól és legfőképp a kitűzött célsúlytól függ. Tehát attól, ki hány-hány kilót szeretne lefogyni. Minél nagyobb a leadandó súly, annál hosszabb a diétás program. Ezért javasoljuk, hogy mindenki egyedileg válassza ki a megfelelő típusú fehérjetartalmú diétát a kitűzött súly eléréséhez.

Minden diétás program három, azonos hosszúságú fázisból áll. A különbség az egyes fázisok között csak a napi protein ételek száma. Az első fázisban a teljes napi étrendet helyettesítjük fehérjetartalmú ételekkel és a megengedett zöldségekkel. Ezt a fázist „súlycsökkentésnek“ nevezhetjük, mivel beáll a ketózis állapota és feltűnő súlycsökkenés tapasztalható (ideális esetben ez 2–3 kg hetente). A szakasz végére a diétázó eléri a teljes kívánt súlycsökkenés 50–70%-át.

A második és a harmadik fázis az úgynevezett „stabilizálás“ és a „rögzítés“. Ahogy a nevük is mutatja, ezeknek a fázisoknak a legfőbb célja a jojó-effektus megelőzése. Ha a diéta az első fázisban véget érne, amikor a test még nem szokta meg a szénhidrátokat és a zsírt, akkor a test nagy mennyiségben állítaná elő az inzulint, és a szervezet „a rosszabb időkre“ elkezdene energiát tárolni, ami jojó-effektushoz vezet. 

A második és harmadik fázis arra szolgál, hogy a szénhidrátok és zsírok beiktatásával fokozatosan visszatérjünk a szokásos étkezéshez,. Általában a második fázisban naponta egy fehérjeételt (ebéd vagy vacsora) felvált egy hétköznapi, „hagyományos” étel. A harmadik fázisban már napi két „hagyományos“ étel szerepel (általában ebéd és vacsora). A Prodietix keto diéta egy hatékony és egészséges fogyókúrás módszer, garantált eredménnyel. Létezik azonban néhány szabály, amit be kell tartani ahhoz, hogy a keto diéta megfelelően működjön.

Mire kell ügyelni a keto diéta során?

A Prodietix keto diéta megfelelő működéséhez és a garantált súlycsökkenéshez három alapszabályt szükséges betartani, melyek megszegése lelassíthatja, vagy akár meg is szüntetheti a ketózis állapotát a szervezetben:

megfelelő folyadékbevitel: legalább 2 – 3 liter tiszta, ízesítés nélküli víz, zöld vagy fekete tea cukor nélkül. Ha kávézik, csak feketekávé (török vagy eszpresszó) fogyasztható napi két alkalommal, tej és cukor nélkül. Koffeinmentes kávé szintén fogyasztható. 


zöldség fogyasztása: legalább 300 – 1000 gramm naponta a „megengedett“ zöldségek közül. A keto diéta minden fázisában más zöldségek megengedettek. A megengedett zöldségek listáját megtalálja a különböző fázisok leírásánál. A zöldségek köretként fogyaszthatók a fehérje- és a „hagyományos“ ételekhez, vagy                      önállóan az étkezések között.

az étkezés rendszeressége: két fehérjeétkezés között körülbelül 3–4 órának kell eltelnie. Az első étkezésre fél órával ébredés után, az utolsóra két órával lefekvés előtt kerüljön sor. A diéta alatt lehetőleg kiegyensúlyozottan fogyasszunk édes és sós ételeket.

Mi az, ami kerülendő?

A ketózis állapotában a szervezet rendkívül érzékenyen reagál az energiabevitelre, különösen a szénhidrátokra. Ha ezen élelmiszerek bevitele magas, akkor a fehérje diéta hatástalan. Például egy kifli vagy egy sör teljesen megállíthatja a ketózist, mivel ezeknek az élelmiszereknek magas a szénhidráttartalmuk. A ketózis újraindítása ismét 2 – 3 napot vesz igénybe.

A protein diéta alatt kerülendők a magas szénhidrát- és zsírtartalmú ételek. Elsősorban az édességek, a cukorkák, a chipsek, a sós snackek, a péksütemények, a füstölt húskészítmények, az alkohol, az édesített italok, gyümölcslevek és hasonlók. A protein diéta egyes fázisaiban nem megengedettek a tejtermékek, a gyümölcsök és bizonyos zöldségek sem, mint például a burgonya, rizs. A tiltott élelmiszerek listája sokkal hosszabb, mint a megengedett élelmiszereké, ezért a következő három részben minden Prodietix diéta fázisánál felsoroljuk a megengedett élelmiszereket.

Szükséges a testmozgás?

Az első fázisban a már megszokott tevékenységeket kell folytatni, nem ajánlott új sporttevékenységbe kezdeni. A második és harmadik fázisban már bevezethetőek új sportok is. A sportolás a protein diéta alatt nem kötelező, de nagyon hasznos lehet a hatékonyság szempontjából. A rendszeres és (a fogyás szempontjából) megfelelő testmozgás a protein diéta második fázisában ajánlott. Hogyan is néz ki a „megfelelő“ sporttevékenység? 

A fogyáshoz az aerob (a görög aer = levegő) fizikai aktivitás a megfelelő. Az anyagcsere ilyen esetben oxigén jelenlétében történik. Egyszerűen fogalmazva, olyan edzésről van szó amely közben nyugodtan tudunk beszélni, légzési nehézségek nélkül, és a szervezet is felmelegszik. A maximális pulzusszám 50 - 75 % alatt marad. Ezek közé tartozik például az úszás, a séta (nordic walking), a lassú futás (kocogás), a kerékpározás, a sífutás, az evezés, a korcsolyázás és még sok más. Az aerob aktivitások közé tartozik például a takarítás vagy a kertészkedés is. Fontos tényező az aerob aktivitás időtartama. Átlagban csak 20 perc folyamatos aerob aktivitás után tér át a test a szénhidrátok (konkrétan a glikogén) égetéséről a zsírállomány égetésére. Ezért a sporttevékenységnek 40 percnél hosszabbnak kellene lennie. A fizikai aerob aktivitást heti 3x ajánljuk.

 1. Fázis – „súlycsökkentés“ 

A Prodietix proteindiéta legszigorúbb fázisa a "súlycsökkentés". A diéta csak a megengedett zöldségekből és protein ételekből áll. A mennyiségük minden ügyfélnél eltérő lehet. Általában 4, 5 vagy 6 protein ételről van szó naponta. A testben ennek köszönhetően létrejön és fennmarad a ketózis állapota. A szervezet már két vagy három nap elteltével a saját energiatartalékát (a bőr alatti és zsigeri zsírt) kezdi felhasználni. Az első eredmény már 5 vagy 7 nap elteltével testsúlycsökkenésben és a problémás területeken centiméterekben is látható. A fázis végén már a kitűzött súlycsökkenés 60-80%-a elérhető. A nagymértékű fogyás mellett az első fázis előnyei közé tartozik, hogy az ember tele van energiával, jóllakottságot érez és jókedvű (lásd a fenti „ketózis“ fejezetben).

Megengedett zöldségek az 1. fázisban:

Brokkoli, karfiol, cukkini, cikória, retek, uborka, spenót, mángold, zöldbab, káposzta, zellerszár és gumó, édeskömény, friss gomba, spárga, padlizsán, patisszon, kerti zsázsa, articsóka, vízitorma, bármely salátafajta, bármely gyógynövény, szárított hagyma, szárított fokhagyma.

Az elkészítéshez napi 2 evőkanál hidegen sajtolt olaj megengedett (oliva-, repce-, szezámmag- lenmag- és más olajok). Ízesítéshez használható 1 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál (édesítés nélküli) dijoni mustár, ecet (korlátlan mennyiségben és bármely fajtája, kivéve az almaecetet és a balzsamecetet), valamint cukor helyett stevia alapú növényi édesítőszer.

Mintaétrend az 1. fázisban :

5 protein étel naponta és bármennyi zöldség, amely megengedett az 1. fázisban…

A receptek szekcióban rengeteg protein receptet talál.

2. fázis – „stabilizálás“ 

A Prodietix diéta második, úgynevezett „stabilizációs fázisában“ kezdődik a szénhidrátok és a zsírok fokozatos beépítése az étrendbe. Egy protein ételt, leggyakrabban az ebédet vagy a vacsorát „hagyományos“ étel váltja fel (lásd lent a „hagyományos ételek a 2. fázisban“ fejezetet). Például ha a vásárló az első fázisban 5 protein ételt evett, akkor a második fázisban 4 protein étellel és egy hagyományos étellel folytatja. A ketózis állapota ebben a fázisban is fennmarad, és a fogyás lassabb, mint az első fázisban. Ez a fázis, akárcsak a harmadik, nagyon fontos a diéta szempontjából. Ha a diéta ezen a ponton megszakadna, amikor a test még nem szokott hozzá a szénhidrátokhoz, akkor nagy mennyiségű inzulint kezdene termelni,  viszonylag gyors jojó-effektust eredményezve. A szénhidrátok és zsírok fokozatos bevezetése nemcsak napi egy "hagyományos" étkezés hozzáadásával, hanem az engedélyezett zöldségek listájának kibővítésével is történik (lásd az alábbiakban az „engedélyezett zöldségek a 2. fázisban” című fejezetet).

„Hagyományos“ ételek a 2. fázisban:

A hagyományos étkezés alapja mindig az alábbi összetevők egyike:

 • 2 tojás
 • 100 g borjúhús
 • 100 g sovány marhahús
 • 150 g csirkehús bőr nélkül
 • 150 g pulykahús bőr nélkül
 • 100 g sovány vadhús
 • 100 g csirkemáj
 • 100 g marhamáj
 • 150 g pisztráng
 • 150 g fogas
 • 150 g keszeg
 • 100 g laposhal
 • 120 g tengeri farkas
 • 150 g tengeri ördöghal
 • 120 g pangasius
 • 150 g lepényhal
 • 150 g tőkehal
 • 100 g rákhús
 • 120 g garnélarák
 • 200 g kagyló
 • 100 g tintahal

Megengedett zöldségek a 2. fázisban:

Kiemelve láthatóak azok a zöldségek, amelyek az 1. fázisban nem voltak megengedettek…

Brokkoli, karfiol, cukkini, cikória, retek, uborka, spenót, mángold, zöldbab, káposzta, zellerszár és gumó, édeskömény, friss gomba, spárga, padlizsán, patisszon, kerti zsázsa, articsóka, vízitorma, bármely salátafajta, bármely gyógynövény, szárított hagyma, szárított fokhagyma, póréhagyma, karalábé (1/2 naponta), paprika (napi 1db), paradicsom (napi 1db), sütőtök (1/4 naponta), avokádó (1/2 naponta).

Az elkészítéshez napi 2 evőkanál hidegen sajtolt olaj megengedett (olíva-, repce-, szezámmag- lenmag- és más olajok). Ízesítéshez használható 1 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál (édesítés nélküli) dijoni mustár, ecet (korlátlan mennyiségben és bármely fajtája, kivéve az almaecetet és a balzsamecetet), valamint cukor helyett stevia alapú növényi édesítőszer.

Minden 2. fázisban megengedett zöldséget lehet egy nap keretében fogyasztani. Ideális esetben egyenletesen elosztva a teljes napra.

Mintaétrend a 2. fázisban :

4 protein étel + 1 „hagyományos“ étel + a második fázisban megengedett zöldségek…

 A receptek szekcióban rengeteg Prodietix ételreceptet talál.

3. Fázis – „rögzítés“

A Prodietix proteindiéta harmadik fázisában folytatódik a fokozatos visszatérés a hagyományos étrendhez, amelynek célja a jojó-effektus minimalizálása. Valójában egy enyhébb második fázisról van szó. Az ételekben lévő szénhidráttartalom növekszik. Még egy protein ételt felvált egy „hagyományos“ étel. Ideális esetben az ebédet és a vacsorát. Bővül az alapélelmiszerek listája, melyek megengedettek a „hagyományos“ ételek elkészítéséhez. A harmadik fázisban már köretek is fogyaszthatók rizs, krumpli és hüvelyesek formájában. Részletes listát a megengedett zöldségek között talál. Érdemes betartani az ajánlott adagokat, és idővel lassan emelni az adagolást úgy, hogy a szervezet fokozatosan hozzászokjon a nagyobb  mennyiségű szénhidráthoz.

„Hagyományos“ ételek a 3. fázisban:

A hagyományos étkezés alapja mindig az alábbi összetevők egyike. Kiemelve láthatóak azok a zöldségek, amelyek a 2. fázisban nem voltak megengedettek:

 • 2 tojás
 • 100 g borjúhús
 • 100 g sovány marhahús
 • 150 g csirkehús bőr nélkül
 • 150 g pulykahús bőr nélkül
 • 100 g sovány vadhús
 • 100 g csirkemáj 
 • 100 g marhamáj 
 • 150 g pisztráng
 • 150 g fogas
 • 150 g keszeg
 • 100 g laposhal
 • 120 g tengeri farkas
 • 150 g tengeri ördöghal
 • 120 g pangáziusz
 • 150 g lepényhal
 • 150 g tőkehal
 • 100 g rák hús
 • 120 g garnélarák
 • 200 g kagyló
 • 100 g tintahal
 • 150 g lazac
 • 100 g tonhal
 • 150 g ponty
 • 100 g alacsony zsírtartalmú túró
 • 100 g tofu natural
 • 150 g Cottage sajt
 • átható szagú, érett sajtféle (100 g kvargli)
 • 100 g gépsonka min. 95% hústartalommal

A hagyományos ételekhez „szénhidrátos köreteket“ fogyaszthatunk a következő listából:

 • 2 evőkanál teljes kiőrlésű rizs
 • 2 evőkanál burgonya (lencse, bab, borsó, csicseriborsó) hüvelyesekből 2 evőkanál
 • 3 evőkanál magas szénhidráttartalmú zöldség (sárgarépa, kukorica, borsó, petrezselyem)

A protein diéta 3. fázisában naponta fogyasztható:

 • 1 evőkanál pörköletlen magkeverék (napraforgó, tökmag, chiamag, stb.) vagy pirítatlan és sózatlan dió
 • 100 g gyümölcs (kivéve banán, datolya, füge, cseresznye, meggy, szilva, aszalt vagy kandírozott gyümölcs)

Megengedett zöldségek a 3. fázisban

Kiemelve láthatóak azok a zöldségek, amelyek az 2. fázisban nem voltak megengedettek…

Brokkoli, karfiol, cukkini, cikória, retek, uborka, spenót, mángold, zöldbab, káposzta, zellerszár és gumó, édeskömény, friss gomba, spárga, padlizsán, patisszon, kerti zsázsa, articsóka, vízitorma, bármely salátafajta, bármely gyógynövény, szárított hagyma, szárított fokhagyma, póréhagyma, karalábé (napi 1db), paprika (napi 1db), paradicsom (napi 1db), sütőtök (1/4 naponta), avokádó (1/2 naponta), cékla (1/2 naponta) sárgarépa (napi 3 evőkanál), kukorica (napi 3 evőkanál ), borsó (napi 3 evőkanál), petrezselyem (napi 3 evőkanál ).

Az elkészítéshez napi 2 evőkanál hidegen sajtolt olaj megengedett (olíva-, repce-, szezámmag- lenmag- és más olajok). Ízesítéshez használható 1 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál (édesítés nélküli) dijoni mustár, ecet (korlátlan mennyiségben és bármely fajtája, kivéve az almaecetet és a balzsamecetet), valamint cukor helyett stevia alapú növényi édesítőszer.

Minta étrend a 3. fázisban :

3 protein étel + 2 „hagyományos“ étel+ 3. fázisban megengedett zöldségek...

A receptek szekcióban rengeteg protein receptet talál.

Leggyakoribb hibák a protein diéta során

 • péksütemény fogyasztása „egy kifli nem árthat“ stílusban (egy kifli 25g szénhidrátot tartalmaz, amely elegendő ahhoz, hogy a ketózis állapotát azonnal leállítsa)
 • fokozott alkoholfogyasztás, legtöbször sör (csak napi 2dl minőségi fehér bor megengedett a 2. fázistól)
 • semmilyen vagy csak nagyon kevés olívaolaj vagy más, hidegen sajtolt olaj fogyasztása, azaz alacsony omega-zsírsav bevitel
 • elégtelen fehérjebevitel azzal az indokkal, hogy „három étel naponta elegendő, nem voltam éhes“,
 • édesítés cukorral vagy mézzel, nem steviával vagy erythritollal
 • túl nagy adag köret a „hagyományos” ételekhez a 3. fázisban
 • az édes és sós ételek fogyasztása nincs arányban, sokszor az egyik fajta dominál
 • alacsony folyadékbevitel
 • kevés zöldség fogyasztása
 •  rendszertelen étkezés a diétát követően azonnali visszatérés a helytelen étkezési szokásokhoz (2 étel naponta, kevés zöldség, sok pékáru, füstölt hús, rántott ételek, majonézes szendvicskrémek, édességek, kelt tészta és más, nem megfelelő ételek napi rendszerességű fogyasztása)

Hogyan tovább a diéta után?

A Prodietix keto diéta egy hatékony fogyókúra. A diétát követően magunk vagyunk felelősek a vágyott testsúly megtartásáért. Ha fokozatosan vagy akár gyors tempóban visszatérünk a régi, helytelen étkezési szokásokhoz, ismét súlygyarapodás következik be.  A Prodietix diéta célja nem csak a súlycsökkentés, de egyben az is, hogy felkészítésen az életmódváltásra és az egészséges táplálkozásra. A megfelelő folyadékbevitel, az elegendő mennyiségű zöldség fogyasztása és a rendszeres táplálkozás nem csak a Prodietix diéta alapszabálya, hanem az egészséges életmódhoz is hozzátartozik. Előfordulhatnak olyan napok, amikor a stressz, az időhiány vagy más tényezők miatt nem ideális az étrendünk. Ezekben az esetekben ajánljuk egy Prodietix étel fogyasztását naponta. Mivel ezek az ételek fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, teljes értékűen képesek helyettesíteni egy egészséges, tápláló, hagyományos étkezést. A tapasztalatok azt is mutatják, hogy egy étkezés kiváltása Prodietix étellel a diétát követően nemcsak a kívánt súly megőrzésében lehet a segítségünkre, hanem a koleszterinszint csökkentésében, az immunerősítésben, a megfelelő izomműködésben, a csontok felépítésében és az emberi szervezet további alapvető funkcióinak ellátásában is fontos szerepet játszhat

Ingyenes táplálkozási tanácsokat nyújtunk vásárlóinknak. Ebbe beletartozik:

- általános táplálkozási szabályok a diéta után

- Napi energia- és tápanyagbevitel kiszámítása

- inspiráló mintaétrend, amely megfelel a fenti számításnak

Összehasonlítás más diétákkal

Fogyőkúra Nehézségi fok Ár Jo-jo effektus veszélye

könnyű

alacsony

minimális

Redukciós diéta

közepes

közepes

magas

Rendelhető diétás menü

könnyű

közepes

közepes

Gyógyszerek és étrend-kiegészítők

könnyű

közepes

magas

Zsírleszívás

könnyű

nehéz

magas

Sebészeti beavatkozások

nehéz

nehéz

közepes

Étrendváltoztatás és mozgás

nehéz

nincs

minimális

Miért jó a Prodietix diéta?

 • Gyors, hatékony, egészséges fogyás
 • Jó közérzet éhezés és sóvárgás nélkül
 • Jojó-effektus megelőzése
 • Nem igényel intenzív sportolást
 •  Egyszerűen elkészíthető, ízletes ételek széleskörű kínálata
 • Vitaminokat és ásványi anyagokat optimális mennyiségben tartalmazó ételek
 • Új étkezési szokások
 • Kedvező ár, mivel más ételt vásárolni nem szükséges
 • Koleszterinszint csökkenése és detoxikáció

Online kalkulátor

Számítsa ki, hogy melyik étrend felelmeg az Ön számára?

Nem

Problémás részek

A legmegfelelőb programot keresem...

Kérjen tanácsot táplálkozási tanácsadóval

foglalja le ingyenes telefonos konzultáció táplálkozási tanácsadóval