A fehérje diétáról, vagy más néven ketogén vagy keto diétáról...

Mi az a fehérje diéta?

Protein diéta, más néven „fehérje“, „ciklikus ketogén“, „keton“, vagy „ketodiéta“, az orvostudomány által elismert módszer, amely már néhány hét után nagyszerű eredményeket hoz a fogyásban. Felfedezője George L. Blackburn harvardi professzor, aki azt tanulmányozta, hogyan égeti el az emberi szervezet a tárolt zsírt.

A hagyományos fogyás, vagy fogyókúra alatt a test az izomszövetek akár 40%-át is elvesztheti. Mivel az izmok égetik a legtöbb zsírt a fogyókúra vége után az anyagcsere nem képes megbirkózni ugyanazzal az energiamennyiséggel mint előtte, és ez a jo–jó effektushoz vezethet. Blackburn professzornak sikerült azonosítani azt az állapotot, amit ketózisnak hívnak, és azt is milyen körülmények mellet jön létre a szervezetben. Ez alapján jött létre a „ketogén diéta“ kifejezés, mely később „keto–“, „fehérje–“ és „protein–diéta“ néven vált ismerté. Legnagyobb előnye, hogy a súlycsökkenés elsősorban a zsírtartalékokat érinti, míg az izomszövetek megmaradnak, ezért a jojó–effektus veszélye minimális.

Hagyományos fogyókúra grafikon Protein diéta grafikon

 

Mi az a ketózis?

A ketózis a szervezet természetes állapota. Akkor jön létre, ha a szervezet rendszeresen megfelelő mennyiségű proteinnel (fehérjével) van ellátva, és a szénhidrát és a zsír bevitele minimális. A ketózis alatt a szervezet elkezd „ketonállományt“ előállítani, melyek a zsírszövetek felhasításával jönnek létre és képesek helyettesíteni a szénhidrátokat, melyek az emberi szervezet fő energiaforrásai.

Ennek eredményeként nem csak a bőrszövet alatti zsír, hanem a szerveket körülvevő zsigeri zsírszövet is csökken. Csökkenti a koleszterinszintet a vérben, valamint az inzulin hormon termelést, amely a cukrokat bontja, és így az édesség iránti vágy is csökken. A ketózist nem kíséri éhség, sóvárgás, vagy rossz hangulat.  Éppen ellenkezőleg! Az ember úgy érzi, tele van energiával, és némileg euforikus hangulatban van. A ketózis nagy hatású méregtelenítő is. A test ugyanis a tárolt mérgező anyagokat is elégeti, egyszerűen megszabadul mindentől, ami a testben nem szükséges. A szervezet átlagosan 2–3 nap fehérje diéta után kerül a ketózis állapotába. A fehérje diéta összeállítsa mindennapi ételekből nem egészséges és elég bonyolult is. Ezért van itt a Prodietix fehérje diéta speciális, nagy fehérje tartalmú protein ételekből áll.

Mik azok a fehérjetartalmú ételek?

A Prodietix fehérje diéta sokféle speciális protein étellt tartalmaz, melyek teljesen helyettesíthetik a szokásos mindennapi étrendet. Több tucat sós vagy édes élelmiszer közül lehet választani.

Levesek, rántották, tészták, kenyér, kekszek, hideg és meleg italok, palacsinta, smoothie, krémek, sütemények, melyek nem csak ízletesek, hanem egészségesek is egyben. Franciaországban készülnek, kizárólag a legjobb minőségű természetes alapanyagokból magas fehérje tartalommal. Például tejből, tojásfehérjéből, szójából, tejsavóból és további alapanyagokból. Számos vitamint és ásványi anyagokat tartalmaznak, melyekre az emberi szervezetnek naponta szüksége van.

Jogilag nem csak Magyarország törvényeinek, hanem az Európai Unió törvényeinek is megfelelnek. ISO 22000 és 22000 FSSC tanúsítványokkal rendelkezünk. A Prodietix fehérjetartalmú ételek könnyen elkészíthetőek, sokféle receptünk pedig abban segíti, hogy még jobban élvezze a diétát.

Hogy működik a fehérje diéta?

A Prodietix fehérje diétának több típusa van. Ezek az úgynevezett diétás programok. Minden egyes program hossza függ a kortól, nemtől,  jelenlegi súlytól, és legfőképp a kitűzött súlytól. Tehát attól hány kilót szeretne az ügyfél lefogyni. Minél nagyobb a leadandó súly, annál hosszabb a diétás program. Ezért javasolt minden ügyfélnek egyedileg megválasztani a megfelelő típusú fehérjetartalmú diétát a kitüzött súly eléréséhez.

Minden diétás program három szakaszból áll, amelyek hossza megegyezik. A különbség az egyes fázisok között csak a napi protein étkezések száma. Az első fázisban az ügyfél napi étrendje lecserélésre kerül és csak fehérje tartalmú ételekből és a megengedett zöldségekből áll. Ezt a fázist „súlycsökkentésnek“ nevezhetjük, mivel létrejön a ketózis és a súlycsökkenés a legfeltünőbb (ideális esetben 2–3 kg hetente). A szakasz végére az ügyfél súlya a teljes kívánt súlycsökkenésnek 50–70%-ra csökken.

A második és a harmadik fázis az úgynevezett „stabilizáció“ és a „rögzítés“. Mint a nevükből is látható, ezeknek a fázisoknak a legfőbb célja a jojó-effektus megelőzése. Ha a diéta az első fázisban véget érne, amikor a test még nem szokta meg a szénhidrátokat és zsírt, akkor a test nagy mennyiségben állítaná elő az  inzulint, és a szervezet elkezdene energiát tárolni „a rosszabb időkre“, ez a jojó-effektushoz vezet. 

A második és harmadik szakasz arra szolgál, hogy fokozatosan visszatérjünk a hétköznapi étkezésekhez, a szénhidrátok és zsírok fokozatos bevonásával. Általában a második fázisban egy fehérje ételt (ebéd vagy vacsora) naponta felvált egy hagyományos, „normál“ étel. A harmadik fázisban már napi két „normál“ étel szerepel (általában ebéd és vacsora). A Prodietix fehérje diéta egy hatékony és egészséges fogyókúra módszer, garantált eredménnyel. Létezik néhány szabály amint be kell tartani hogy megfelelően működjön.

Mire van szükség a fehérje diéta során?

A Prodietix fehére diéta megfelelő működéséhez és a garantált súlycsökkenéshez három alapfeltételt szükséges betartani, melyek megszegése lelassíthatja, vagy megszüntetheti a ketózis állapotát a szervezetben:

folyadékbevitel: legalább 2 – 3 liter sima víz, zöld vagy fekete tea cukor nélkül. Ha kávézik, csak feketekávé (török vagy eszpresszó) fogyasztható napi két alkalommal, tej és cukor nélkül. Koffeinmentes kávé – bár lassítja a ketózist – szintén fogyasztható. 


zöldség fogyasztása:
legalább 300–500 gramm naponta a „megengedett“ zöldségek közül, de legfeljebb 1000 gramm egy nap. A megengedett zöldségek a fehérje diéta minden fázisában változnak. A megengedett zöldségek listáját megtalálja a különböző fázisokat leírásánál. A zöldségek köretnek fogyaszthatók a fehérje és a „normál“ ételekhez, vagy az étkezések között.

az étkezés rendszeressége : két fehérje étkezés között körülbelül 3–4 óranak kellene eltelnie. Az első étkezés fél órával ébredés után, az utolsó két órával lefekvés előtt, a diéta során lehetőleg kiegyensúlyozottan fogyasztva édes és sós ételeket.

Mi az, ami kerülendő?

A ketózis állapota rendkívül érzékeny az energia bevitelre, különösen a szénhidrátokra. Ha ezen élelmiszerek bevitele magas akkor a fehérje diéta hatástalan. Például egy kifli vagy egy sör teljesen megállíthatja a ketózist. Az újraindítása ismét 2 – 3 napot vesz igénybe.

A protein diéta alatt elkerülendőek a magas szénhidrát és zsír tartalmú ételek. Elsősorban az édességek, cukorkák, chipsek, sós snackek, pékáru, kolbászok, alkohol, édesített italok és dzsúszok és hasonlók. A protein diéta néhány fázisában nem megengedettek a tejtermékek és bizonyos gyümölcsök vagy zöldségek sem. A nem megengedett élelmiszerek listája sokkal hosszabb mint a megengedett élelmiszerek. Ezért a megengedett élelmiszerek fel vannak sorolva minden Prodietix diéta fázisánál a következő részben.

Szükséges a testmozgás?

Az első fázisban folytatni lehet az olyan tevékenységeket amelyeket a szervezetünk már megszokott, de nem ajánlandó új sport aktivitásokat kezdeni. A második és harmadik fázisban már bevezethetőek új sporttevékenységek is. A sportolás nem kötelező a protein diéta alatt, de nagyon hasznos lehet a hatékonyság szempontjából. A rendszeres és helyes (fogyásnak megfelelő) mozgás a protein diéta második fázisában ajánlótt. Hogyan is néz ki a „megfelelő“ sporttevékenység? 

A fogyáshoz az aerob (a görög aer = levegő) fizikai aktivitás megfelelő. Az anyagcsere ilyen esetben az oxigén jelenlétében történik. Egyszerűen fogalmazva, olyan edzésről van szó amely közben nyugodtan tudunk beszélni, légzési nehézségek nélkül és a szervezet is felmelegszik. A maximális pulzusszám 50 -75% alatt. Ezen aktivitások közé tartozik például az úszás, sétálás (nordic walking), lassú futás (kocogás), kerékpározás, sífutás, evezés, korcsolyázás és rengeteg más. Az aerob aktivitások közé tartozik például a takarítás vagy a kertészkedés is. Fontos tényező az aerob aktivitás hosszúsága. Átlagban csak 20 perc folyamatos aerob aktivitás után tér át a test a szénhidrátok (konkrétan a glikogént) égetéséről a zsírállomány égetésére. A sporttevékenységnek 40 percnél hosszabbnak kellene lennie. A fizikai aerob aktivitást heti 3x ajánljuk.

 1. Fázis – „súlycsökkentés“ 

A Prodietix protein diéta legszigorúbb fázisa, amelyet "súlycsokkentésnek" nevezünk. A diéta csak a megengedett zöldségekből és protein ételekből áll. A mennyiségük minden ügyfélnél eltérő. Általában 4,5 vagy 6 protein ételről van szó naponta. A testben ennek köszönhetően létrejön és megmarad a ketózis. A szervezet a saját energiatartalékát  (bőr alatti és zsigeri zsír) kezdi használni már két vagy három nap múlva. Az első végeredmények a testsúlycsökkenésben és a centimétereken is a problémás területeken már 5 vagy 7 nap múlva láthatóak. A fázis végén a vásárló már a kitűzött súly 50% - 70% eléri. Az első fázis előnyei közé tartozik legnagyobb fogyáson kívül a meglepően sok energia, jóllakotság és jókedv is (lásd a fenti „ketózis“ fejezetben).

Megengedett zöldségek az 1. fázisban:

Brokkoli, karfiol, cukkini, cikória, retek, uborka, spenót, mangold, babhüvelyek, káposzta, káposzta, zeller paprika, édeskömény, friss gomba, spárga, padlizsán, , minden gyógynövény, szárított hagyma, szárított fokhagyma.

Napi 2 evőkanál hidegen sajtolt olaj megengedett (olívaolaj, repce, szezám, lenmag és más). Az íz javításához használható 1 evőkanál szója szósz, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál dijon-mustár (édesítetlen), ecet (korlátlan mennyiségben és fajtában, kivéve az almaborecetet) cukor helyett növényi édesítőszer.

Minta étrend az 1. fázisban :

5 protein étel naponta (M1 – M4 programok) bármilyen mennyiségű zöldség amely megengedett az 1. fázisban…

fázis Reggeli Tízórai Ebéd Uzsonna    Vacsora
Hetfő

Prodietix vaníliás krém 

Prodietix keksz és saláta kínai káposztából ecet öntettelalát  Prodietix paradicsom leves cukkinivel Prodietix exotikus gyümölcs izű hideg ital  Prodietix szalonnás omlett babbal 
Kedd Prodietix smoothie ananasz - banán Prodietix kenyér tojásfehérjével  és párolt bébi-spenótal  Prodietix nugget zelleres krumplival és dijon mustárral Prodietix Cappuccino ízű forró ital Prodietix burgonyapüré és brokkoli fasírozott
Szerda  Prodietix crème brûlée ízű krém Prodietix csokoládés sütemény Prodietix gombaleves kaporral és tojásfehérrel ala Kulajda Prodietix smoothie barack - mangó Prodietix Wrap zöldséggel és csiperkegombával ž

 

A receptek szekcióban rengeteg protein étel receptet talál.

2. Fázis – „stabilizáció“ 

A Prodietix diéta második, úgynevezett „stabilizációs fázisában“ kezdődik a szénhidrátok és zsírok fokozatos beépítése az étrendbe. Egy protein ételt, leggyakrabban az ebédet vagy a vacsorát egy „normális“ étel váltja fel (lásd lent a „normális ételek a 2 fázisban“ szekciót). Például ha a vásárló az első fázisban 5 protein ételt evett, akkor a másodi fázisban 4 protein étellel és egy normális étellel folytatja. A ketózis állapota ebben a fázisban is fennmarad és a fogyás lassabb mint az első fázisban. Ez a fázis, akárcsak a harmadik, nagyon fontos a diéta szempontjából. Ha a diéta ebben a pontban megszakadna amikor a test még nem szokott hozzá a szénhidrátokhoz, akkor tömegesen inzulint kezdene termelni és gyorsan látható lehetne a jo-jo effektus. A szénhidrátok és zsírok fokozatos bevezetése nemcsak napi egy "normál" étkezés hozzáadásával, hanem az engedélyezett zöldségek listájának kibővítésével történik (lásd az alábbiakban az "engedélyezett zöldségek a 2. fázisban" című részt).

„Normális“ ételek a 2. fázisban:

A normál étkezés alapja mindig az alábbi összetevők egyike:

▪    2 tojás
▪    100 g borjúhús
▪    100 g sovány marhahús
▪    150 g csirke hús bőr nélkül
▪    150 g pulykahús bőr nélkül
▪    100 g sovány vadhús
▪    100 g csirkemáj 
▪    100 g marhamáj 
▪    150 g pisztráng
▪    150 g fogassüllő
▪    150 g keszeg

▪    100 g halibut
▪    120 g tengeri farkas
▪    150 g tengeri ördöghal
▪    120 g pangásziusz
▪    150 g lepényhal
▪    150 g tőkehal
▪    100 g rák hús
▪    120 g garnélarák
▪    200 g kagyló
▪    100 g tintahal

Megengedett zöldségek a 2. fázisban:

Kiemelve láthatóak azok a zöldségek amelyek az 1. fázisban nem voltak megengedettek…

Brokkoli, karfiol, cukkini, cikória, retek, uborka, spenót, mangold, babhüvelyek, káposzta, káposzta, zeller paprika és húsleves, édeskömény, friss gomba, spárga, padlizsán, , minden fűszernövény, szárított hagyma, szárított fokhagyma, póréhagyma, kalerábé (napi 1db), paprika (naponta 1db), paradicsom (naponta 1db), sütőtök (1/4 naponta), avokádó (1/2 naponta).

A zöldségek és „normál“ ételek elkészítéséhez megengedett napi 2 evőkanál hidegen sajtolt olaj megengedett (olívaolaj, repce, szezám, lenmag és más). Az íz javításához használható 1 evőkanál szója szósz, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál dijon-mustár (édesítetlen), ecet (korlátlan mennyiségben és fajtában, kivéve az almaborecetet és Balsamico) cukor helyett növényi édesítőszer.

Minta étrend a 2. fázisban :

4 protein étel + 1 „normális“ étel+ a második fázisban megengedett zöldségek.. (M1 - M4 programok)

fázis Reggeli Tízórai Ebéd Uzsonna Vacsora
Hétfő

Prodietix smoothie malina - banán

Prodietix kenyér   paradicsommal és tojásfehérjével Marha steak vajbabbal Prodietix Erdei gyümölcs ízű ital Prodietix brokkolis omlett
Kedd Prodietix csokoládé ízű forró ital Prodietix vanília krém Prodietix gombalevesa  savanyú káposztával ala Valach savanyúleves Prodietix barack - mangó smoothie Buggyantott csirke fűszerekkel Cukkínis nudlival
Streda Prodietix karamella ízű krém Prodietix ananász - banán smoothie Fogassüllő salátával és mustáros salátaöntettel Prodietix keksz a tatarák z retekből és gombából Prodietix Baromfi leves főtt karfiollal

 

A receptek szekcióban rengeteg protein étel receptet talál.

3. Fázis – „rögzítés“

A Prodietix protein diéta harmadik fázisában folytatódik a fokozatos visszatérés a hagyományos étrendhez, célja a jo-jo efektus minimalizációja. Valójában egy enyhébb második fázisról van szó. Az ételekben lévő szénhidrát tartalom növekszik. Még egy protein ételt felvált egy „normális“ étel. Ideális esetben az ebédet és a vacsorát. Az alap elélmiszerek listája melyek megengedettek a „normális“ ételek elkészítéséhez bővült. A harmadik fázisban már köretek is fogyaszthatóak, rizs, krumli és hüvelyesek formájában. Részletes listát a megengedett zöldségek között talál. Érdemes betartani az ajánlott adagokat, és idővel lassan hozzá adni, úgy hogy a szervezet megszokja a nagyobb  mennyiségű szénhidrátokat.

Normális“ ételek a 3. fázisban:

A normál étkezés alapja mindig az alábbi összetevők egyike. Kiemelve láthatóak azok a zöldségek amelyek az 2. fázisban nem voltak megengedettek

▪    2 tojás
▪    100 g borjúhús
▪    100 g sovány marhahús
▪    150 g csirke hús bőr nélkül
▪    150 g pulykahús bőr nélkül
▪    100 g sovány vadhús
▪    100 g csirkemáj 
▪    100 g marhamáj 
▪    150 g pisztráng
▪    150 g fogassüllő
▪    150 g keszeg
▪    100 g halibut
▪    120 g tengeri farkas
▪    150 g tengeri ördöghal
▪    120 g pangásziusz
▪    

▪    150 g lepényhal
▪    150 g tőkehal
▪    100 g rák hús
▪    120 g garnélarák
▪    200 g kagyló
▪    100 g tintahal
▪    150 g lazac
▪    100 g tonhal
▪    150 g ponty
▪    100 g alacsony zsírtartalmú túró
▪    100 g tofu natural
▪    150 g Cottage sajt
▪    100 g kvargli
▪    100 g sonka min. 95% hústartalom

A normál ételekhez hozzá adhatunk „szénhidrátos köreteket“ a következő listából
▪    2 evőkanál teljes kiőrlésű rizs
▪    2 evőkanál krumpli 
▪    2 evőkanál hüvelyesek (lencse, bab, borsó, csicseriborsó)
▪    3 evőkanál magas szénhidráttartalmú zöldségek (sárgarépa, kukorica, borsó, petrezselyem)

A protein diéta 3. fázisában naponta fogyasztható :

▪    1 evőkanál pörköletlen magvak (napraforgó, sütőtök, chia, stb.) vagy pirítatlan és sózatlan dió

▪    100 g gyümölcs ( kivéve banán,  datolya,  füge,  cseresznye,  meggy,  szilva,  aszalt gyümölcs vagy  kandírozott gyümölcs)

Megengedett zöldségek a 3. fázisban

Kiemelve láthatóak azok a zöldségek amelyek az 1. fázisban nem voltak megengedettek…

Brokkoli, karfiol, cukkini, sütőtök, cikória, retek, uborka, spenóka, mangál, babhulcs, káposzta, káposzta, zeller paprika és spárga, édeskömény, friss gomba, spárga, padlizsán, patison, zsemle, articsóka, karalábé saláta, minden fűszernövény, szárított hagyma, szárított fokhagyma, kohlrabi (naponta 1db), bors (naponta 1db), paradicsom (1db naponta), avokádó (1/2 naponta), piros cukorrépa (1db naponta) sárgarépa (3 evőkanál naponta), kukorica (3 evőkanál egy nap), borsó (3 evőkanál egy nap), petrezselyem (3 evőkanál egy nap).

Minta étrend a 2. fázisban :

3 protein étel + 2 „normál“ étel+ 3. fázisban megengedett zöldségek... (M1 - M4 programok)

fázis Reggeli Tízórai Ebéd Uzsonna Vacsora
Hétfő

Prodietix dsokoládé krém

Prodietix kenyér paradicsommal és bazsalikomos pesztóval Húsból készült fasírozott pulyka és marhahúsból savanyú káposztával és burgonyával Prodietix barack - mangó smoothie Lencsesaláta zöldséggel és Cottage sajttal
Kedd Édes rizs túróval és eperrel Prodietix keksz  kapros káposzta salátával  Prodietix fusilli  paradicsomos mártással Prodietix cappuccino ízű forró ital Darált hússal töltött kelkáposzta levelek tökből készült pürével
Szerda Prodietix palacsinta
friss gyümölcsel
Prodietix vanília krém Dinsztelt baromfimáj rizzsel és párolt gombával  Prodietix narancs ízű ital Borjú steak ratatouilleval és krumplival

 

A receptek szekcióban rengeteg protein étel receptet talál.

Leggyakoribb hibák a protein diétában

 • pékáru bevezetése az étrendbe „egy kifli nem árthat“ (egy kifli 25g szénhidrátot tartalmaz amely elegendő ahoz hogy a ketózis allapota azonnal megszakadjon)
 • fokozott alkoholfogyasztás, legtöbször sör (2dl minőségi fehér bor megengedett naponta a 2.fázistól)
 • semmilyen vagy csak kevés olívaolaj vagy más olaj fogyasztása, omega-savak hiánya
 • nem elegendő fehérje bevitel „három étel naponta elegendő, nem voltam éhes“
 • édesítés cukorral vagy mézzel
 • túl nagy köretek a 3. fázisban
 • ez édes és sós ételek nincsenek arányban, sokszor az egyik fajta dominál
 • folyadékbevitel nem betartása
 • kevés zöldség fogyasztása
 • az ételek közötti szünetek nem betartása
 • azonnali visszatérés a nem megfelelő étrendhez a diéta után (2étel naponta, kevés zöldség, sok pékáru, hús, kirántott ételek, majonéz, kenők, édességek, knédlik és más nem megfelelő ételek fogyasztása naponta)

Hogyan tovább a  diéta után?

A Prodietix diéta célja nem csak a súlycsökkentés, de az ügyfél felkészítése az életmódváltásra, és az egézsséges tálpálkozásra. A folyadékbevitel, elegendő zöldség és rendszeres étkezés nem csak a Prodietix diéta feltételei, de hozzá tartoznak az egézsséges életmódhoz is. Előfordulhatnak olyan napok amikor a stressz vagy más tényezők hatása miatt, nem tökéletes az étkezés. Pont ezekben az esetekben ajánljuk egy Prodietix étel fogyaztását naponta. A fehérjék, a vitaminok és az ásványi anyagok gazdag tartalma helyettesíteni tud egy étkezést. Egy étkezés felváltása Prodietix étellel a kívánt súly megőrzésében is nagy segítségre lehet.

Ingyenes táplálkozási tanácsokat nyújtunk a vásárlóinknak. Ebbe beletartozik :

- általános táplálkozási szabályok a diéta után

- Napi energia és tápanyagbevitel kiszámítása

- egy inspiráló minta étrend, amely megfelel a fenti számításnak

Összehasonlítás más diétákkal

Fogyőkúra
 Nehézség 
Ár
 Jo-jo effektus veszélye  

kicsi

alacsony

minimális

Redukciós diéta

közepes

közepes

magas

Dobozos diéta

kicsi

közepes

közepes

Gyógyszerek és étrend-kiegészítőky

kicsi

közepes

magas

Zsírleszívás

magas

magas

magas

Sebészeti beavatkozások

magas

magas

közepes

Az étkezés és a mozgás változása

magas

nincs

minimális

Miért jó a protein diéta?

 • Gyors, hatékony, egézsséges fogyás

 • közérzet éhezés nélkül
 • Jo-jo efektus megelőzése
 • Nem igényel sok sportolást
 • Rengeteg ízletes protein étel recept
 • Megfelelő vitamin és ásványi anyagokat tartalmazó ételek
 • Új étkezési szokások
 • Kedvező ár mivel más ételt vásárolni nem szükséges
 • Koleszterin szint csökkenése és detoxikáció

Online kalkulátor

Számítsa ki diétás programját

férfi

Problémás részek